Dagens Nyheter har läst förundersökningen samt ingående analyser om Saab Automobiles konkurs och tagit del av en rad graverande uppgifter. Bolaget förlorade otroliga 7,7 miljarder kronor under de knappa två år Victor Muller satt i ledningen. Det motsvarar elva miljoner kronor – varje dag. Att övriga i ledningen för Saab Automobile trots det höll masken så länge får anses vara en bedrift – och en riktigt ful såsfläck på slipsen för bolagets utåt sett så hygglige vd Jan Åke Jonsson. Han är en av de sju personer som åtalats för grov ekonomisk brottslighet i samband med konkursen. Två andra är Spykerbossen Victor Muller och Saab Automobiles chefsjurist Kristina Geers.

Personer av Jan Åke Jonssons kaliber brukar ha råd med bra advokater, men de lär få göra skäl för lönen om han ska klara sig helskinnad ur tingsrätten.

Den akuta krisen märktes tydligt också utanför styrelserummet. En ekonomidirektör berättar i förhör vad som hände när leverantörsräkningarna samlades på hög och underleverantörerna med rätta blev förbannade:

"Det var väldigt svårt för våra tjejer, främst då kvinnor på leverantörsreskontra. Det var ju en fruktansvärd situation... De fick ta emot all skit faktiskt. Till slut slutade de svara i telefon. Det ringde hela tiden. De fick till och med låsa dörrarna. Det kom upp leverantörer som var förbannade."

I motsats till svenska staten anade GM och Opel att fifflaren Victor Muller knappast var en person att lita på och krävde tidigt 2011 kontant betalning för allt. Då blev krisen för Saab Automobile akut och Victor Muller åkte runt med tiggarhåv i Kina samtidigt som han satsade allt på att den skumme ryske bankiren Vladimir Antonov skulle pytsa in pengar. 

Vi vet hur det slutade. Det återstår att se om Muller, Jonsson, Geers och övriga i ledningen för sedelkrematoriet i Trollhättan får straffen de rimligen förtjänar. Rättegången börjar inte förrän i januari nästa år. Med tanke på att det svenska rättssystemet ofta hanterar välklädda ekonomiska brottslingar med silkesvantar kan vi anta att de åtalade får lämna tingsrätten med straff motsvarande en örfil.

Länk till DN-reportern Lasse Swärds utmärkta reportage:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/i-decennier-korde-saab-pa-falgarna/