Det blev ett tungt 2012 för Saabs nya ägare Nevs. Förlusten blev 120 miljoner kronor och det tar inte slut där. Även 2013 väntas bli jobbigt. Och vad säger att pengarna börjar rulla in om produktionen kommer igång?

Nevs AB, National Electric Vehicle Sweden, startades på våren 2012 och köpte Saab Automobiles konkursbo i augusti.

Nyheterna P4 Väst har läst bokslutet för 2012 och där redovisar Nevs en förlust på 120 miljoner kronor. Omsättningen blev blygsamma 13 miljoner kronor.

Att förlusten blev så stor under 2012 beror förstås på att företaget inte har några inkomster från bilproduktion. Under 2012 satsade Nevs dessutom pengar på bland annat underhåll av fastigheterna, utveckling av bilmodeller, rekrytering av ny personal med mera, skriver Auto Motor & Sport.

"Det är som förväntat och enligt vår affärsplan," säger Nevs presschef Mikael Östlund till P4 Väst.

Frågan är om biltillverkningen – om den kommer igång – kan rädda Nevs. 

Saab 9–3 är i dag en uråldrig konstruktion som kunderna knappast kommer att stå i kö för. Inte ens med General Motors resurser i ryggen lyckades Saab Automobile någonsin bygga bilar med vinst.

Den kinesiska staden Qingdao gick in som delägare i Nevs med 22 procent – och det gav företaget ett efterlängtat tillskott på 650 miljoner kronor. Men det är växelpengar i bilvärlden och Qingdao behöver skjuta till ännu mer pengar för att bilproduktionen ska kunna komma igång. 

Nevs enda intäkt just nu är tillverkning av karossdelar och reservdelar till det fristående Saab Parts. Det innebär att även 2013 blir ett förlustår.

Nevs tekniske chef, Kjell ac Bergström, har berättat i en intervju för ttela.se att företaget främst ägnat sig åt att få igång produktionen av gamla Saab 9-3 med förbränningsmotor. Vissa komponenter byts ut och då har teknikerna utvecklat nya delar.

"Inköpsavdelningen och produktionsfolket har gjort det stora jobbet – och när en gammal lösning inte funkar kommer våra gubbar in," säger Kjell ac Bergström till ttela. 

"Då gör vi ingen kopia av en gammal lösning, utan passar på att göra bättre och billigare. Bilen kommer inte att se exakt likadan ut, det kommer ni att få se."