News om Nevs just in… eller ska vi kalla det uppgifter som verkar vara aningen lösa i kanten? Hur som helst, SR Ekot och extremistsajten saabsunited.com uppger i dag att Nevs överväger att starta tillverkning av uråldriga Saab 9-3 med – håll i er! – en simpel förbränningsmotor.


Det är oklart vilken drivlina som skulle vara aktuell, Opel-motorn som satt under huven i 9-3 finns förstås inte längre på kartan. Men saabsunited uppger att Nevs studerar flera alternativ. Sajten spekulerar i att kineserna skulle kunna använda en BMW-maskin som Victor Muller stolt skrev kontrakt på kort efter att han köpt sedelkrematoriet i Trollhättan. Det är en fyrcylindrig bensinare som – efter att ha masserats av Saabs tekniker – också kan drivas med diesel eller etanol.

En av de viktigaste anledningarna till att Nevs är på väg att överge det renodlade elbilsspåret är att det fortfarande ska finnas efterfrågan på nytillverkade Saabar med konventionella motorer. I så fall skulle produktionen börja nästa sommar.

Finns det substans i saabsuniteds uppgifter kan vi dra följande slutsatser…

1. Det kommer att dröja längre än väntat att bygga en helt elektrisk Saab.
2. Nevs har dragit slutsatsen att efterfrågan på elektriska bilar är mindre än väntat.
3. Nevs blöder sannolikt pengar och behöver snabbt få igång ett positivt kassaflöde. Eller ska vi säga… något slags kassaflöde.

Sedan har förstås Nevs funderat på bärigheten i att bygga Saab 9-3 igen. Och då blir frågetecknen många. 9-3 var uråldrig redan flera år före Saab Automobiles utdragna och plågsamma konkurs. I dag är bilen något av ett fornminne jämfört med A4, 3-serien och S/V60. Varumärket Saab är havererat och de forna kunderna har flytt till andra och pålitligare bilmärken. Vad skulle få dem att köpa en uppsminkad 9-3 som också av tillverkaren betraktas som en nödlösning i väntan på en "riktig" produkt?

Enligt SR Ekot har förfrågningar tydligen utgått från Nevs till Saabs cirka 500 forna underleverantörer. Är de kloka slänger de brevet i papperstuggen. De har redan förlorat enorma belopp på Victor Mullers galna äventyr i Trollhättan – och inget tyder på att Nevs blir mer lyckosamma.