GM:s juriststab lär hånflina åt Victor Mullers mångmiljardstämning efter Saab Automobile-kraschen. För vem tror seriöst att den flygande holländaren har en chans att i en amerikansk domstol besegra bjässen General Motors?
 
Det tror förstås inte heller Victor Muller. För trots sin lätt bisarra framtoning är han en smart fan som givetvis har en plan med stämningen. Den går förmodligen ut på att uppnå en snabb förlikning med GM värd någon eller några miljarder. Därigenom skulle Muller kunna dra in nya pengar till sedelkrematoriet Spyker.
 
Muller är förstås också medveten om riskerna med stämningen. Möts parterna trots allt i rätten och han förlorar innebär det slutet för Spyker. Men holländaren gillar högt spel och Spyker är i vilket fall inte längre särskilt mycket att förlora.
 
Bolaget är som vanligt i kris – och är nu kanske ännu djupare nere i träsket än någonsin tidigare. I ett Europa där megakriserna avlöser varandra vill ingen pumpa in nya pengar i Spyker, ingen vill köpa det och ledningen har hoppat av. Situationen liknar faktiskt Saab Automobile mot slutet när Muller var vd och enda återstående ledamot i styrelsen.
 
Det enda Muller haft viss framgång med i Spyker den senaste tiden är ett fortsatt samarbete med investeringsfonden GEM (Global Yield Fund Limited). GEM har kallats en gamfond och erbjuder extremt dåliga affärsvillkor för dem som gör affärer med fonden. Förenklat har GEM bland annat köpt nytryckta aktier till underpris och sedan sålt dessa med vinst.
 
SvD:s krönikör och Saabexpert Jonas Fröberg undrar om Victor Muller har någon chans att casha hem ett rekordskadestånd – och svarar förstås nej.
Fröberg tror att Muller med sitt utspel bara vill visa att Spykers sportbilstillverkning är på banan, vilket skulle locka investerare.
Efter att stämningen blivit offentlig i går eftermiddag tog Spykers aktie ett glädjeskutt och gick upp 50 procent: från 0,03 euro till 0,06 euro…